English further down.

Se också de två följande inläggen för hur jag jobbat med böcker under våren.

Jag har gjort bilder till en ny bok med Zeina Mourtada med det goda temat bröd. Som vanligt massor av goda grejer t ex börek, piroger, pizza, paj. Alltid god lunch på fotodagarna!

Vi ville ha en ljusare känsla i denna bok. Mycket blev ljust, vissa bilder lite mörkare. Alla bilder passar inte som ljusa och i en bok tycker jag det är mer intressant med en variation. Jag har jobbat med ett satt blixtljus till skillnad från naturligt ljus som jag jobbat med i tidigare böcker. I den här boken valde jag det för att kunna ha ett starkare mer solskensaktigt ljus utan att behöva vara beroende av att solen faktiskt skiner. Förutom med ett ganska starkt blixtljus jobbade jag med mycket skuggningar. Jag skuggade med plastväxter och skärmar. Vi valde att ha ljusa underlag som marmor, ljusa tyger. Även ljus rekvisita som ljusa tallrikar osv. Till det ville vi ha olika toner av blått för att få in färg. Jag vill alltid ha färg i Zeinas böcker. Det blåa fick komma in i tyger, servetter, blå plattor och den blå väggen jag målade i min studio. Jag har också målat lite olika mönster som vi använt som bakgrund. Jag älskar att mitt jobb som fotograf också innebär att jag får måla och t ex färga tyger. Vi har inga stylister när vi jobbar, utan Zeina gör matstylingen och jag resten med rekvisita, underlag, bakgrunder, komposition.

Blått var vår grundfärg, men lite detaljer av andra färger har också fått komma in. Som lite orange, rött och grönt. Det blir mer intressant och verkligt. Maten har ju också förstås färg och är ju alltid huvudmotivet. Så det är för att få fram maten som det är bra att oftast inte ha för mycket olika färger runtomkring. Men detta är beslut som får tas för varje rätt/bild vad som funkar för just den. Samtidigt som bilden ska passa in med de andra bilderna och boken i helhet.

Den är boken gjorde vi till större delen i min studio och några dagar hemma hos Zeina. Sista bilden i inlägget står Zeina och diskar i min studio. En symbol för allt arbete som läggs ner på en bok. Även fast det är kreativt och kul så lägger vi ner mycket tid. Så här är en del av resultatet.

Boken finna att köpa på alla det vanliga ställena!

These are images from my latest book with Zeina Mourtada (Zeina´s kitchen). The theme is bread or food with bread. Pizza, pie, pirogi and much more.