The Azaleas and rhododendrons in full bloom the other evening in a garden on the outskirts of Uppsala in Sweden. All the bright colors surrounded by a calmer green garden making the colors just beautiful.

Det var en vacker och varm junikväll då jag besökte Charlottes trädgård i Vårdsätra i utkanten av Uppsala för några dagar sedan. Azaleorna och rhododendron var sitt allra finaste och vissa av azaleorna spred en ljuvlig doft. Alla klara, starka färger är i trädgården omgivna av en lugnare grön och utanför trädgården gröna ängar. Det gör att färgerna inte överväldigar utan bara är vackra.

Jag bad Charlotte svara på några frågor för att få veta mer om hur hon och hennes man Jocke tänker kring sin plantering.

Vad fick er att bestämma er för att ha rhododendron och azaleor i er trädgård?

Egentligen var det Jocke som länge velat ha en rohdodendron-plantering i en sluttning. Jag var faktiskt lite skeptisk i början då jag förknippade rohdodendron lite för mycket med 70 tal, planterade alldeles för nära ett mexitegelhus. När vi sedan började botanisera bland alla sorter som fanns och reste runt till trädgårdar med både azaleor och rohdodendron var jag helt såld. 

Hur har ni tänkt när du planerat det här partiet i trädgården? Gällande färger, komposition, andra växter, läge, i förhållande till omgivningarna? 

Just kombon rhododendron och azaleor föll sig väldigt naturligt då vi gärna ville ha in gul-orange och rött. Älskar också att de har lite olika växtsätt och kompletterar varandra så fint. I övrigt samplanterade vi med olika former av ormbunkar, japansk lönn, japanskt olvon och en hel mängd olika grässorter och marktäckare. Allt för att skapa ett böljande intryck med en riktig färgexplosion under slutet av maj för att sedan gå över till en lugn skiftande sluttning i väster med vandrande skugga. Vi planterade också in magnolia och japansk körsbär för att få tidig vårblomning. 

Har ni lärt er saker på vägen som är smarta tips att tänka på?

Viktigaste lärdomen är att skydda azaleorna från rådjuren (bästa sättet med Tricogarden). Första våren åt de upp alla knoppar och blomningen försvann helt! Annars tänker jag att våga prova, våga färg och satsa definitivt på rhododendron och azaleor. Som i all plantering tänk flera buskar/plantor av samma sort och när du planterar tänk att du drar med en pensel hur de ska placeras så de gifter sig fint utan att bli exakta rader/cirklar. 

Stilleben från studion.

Charlotte med sin hund Lisa.

Jag vill fotografera fler trädgårdar. För att jag älskar att fotografera men också för att lära mig mer om trädgård och träffa andra personer som älskar trädgårdar och kan dela med sig av hur de tänker, tips osv. Så ifall du känner till en trädgård som kan tänkas bli fotograferad får du gärna tipsa mig. Antingen genom att kommentera eller klicka på contact och skicka ett meddelande. Tack!